Het belangrijkste doel van deze reis is het bieden van ondersteuning aan alle day care centres in de vorm van kennis en spelmateriaal. Die moet uiteraard aansluiten bij de trainingen die worden gegeven aan de teachers (begeleiders) van de daycare centres. Een andere belangrijk onderdeel van deze reis is de sponsering van Graduation Day en we gaan ondersteuning bieden bij de uitvoering van sportieve activiteiten.
Daarnaast willen we de eerste stap zetten om het project onder te brengen in de Wij zijn JONG Foundation. Samen met het bestuur van Siyanqoba maken we daarvoor een nieuw 3-jaren plan. Dit wordt na drie jaar getoetst en geëvalueerd op basis van vooraf opgestelde criteria. De ondersteuning dient op positieve wijze aan te sluiten bij de ontwikkeling van kinderen in Evaton-West en daarmee ook bij de Wij zijn JONG Foundation.
Het verslag is van dag tot dag
Donderdag 21 februari
Na een goede nachtrust halen we onze huurauto op. In 50 minuten rijden we naar Vanderbijlpark. We lunchen bij “Mugg and Beans”, een door teamleden veel bezocht lunchcafé met gratis wifi. Vervolgens rijden we naar de accommodatie om in te checken. Met het team nog even supermarkt “Checkers” bezoeken voor boodschappen en op jacht naar lokale telefoonkaarten. Ondertussen gaan we de komende week afspraken vastleggen met onze netwerkpartners.
Vrijdag 22 februari
‘s Ochtends wordt het team opgehaald en rijden we naar het centrum van Vanderbijlpark voor een gesprek met het bestuur van Siyanqoba.
De meeting verloopt goed. Ton Leeggangers geeft een korte impressie van de Wij zijn JONG organisatie, de oprichting van de Wij zijn JONG Foundation en worden ook onze ambities ten aanzien van het project in Zuid Afrika besproken. Iets dat voor veel enthousiasme zorgt. Vooral het punt van inclusie vinden ze erg interessant en willen op zoek naar principals die hier voor openstaan. Hier wordt beloofd dat het bestuur een nieuw plan gaat opstellen op basis van de nieuwe input en de besproken onderwerpen.
Naast het inhoudelijke verhaal zijn ook de Wij zijn JONG petjes, polo’s en flessen erg in trek. Na deze bijeenkomst met het bestuur is het tijd voor een lunch.
Zaterdag 23 februari
In de ochtend rijden we naar het Apartheidsmuseum in Johannesburg. Naast de kennis die we naar Zuid-Afrika brengen is het belangrijk dat we ook lessen van hier meenemen. Voor dat we echt aan het werk gaan, vinden we het belangrijk dat dit deel van de geschiedenis bekend is bij alle deelnemers aan deze reis. Wettelijk gezien is er veel veranderd, maar in het dagelijks leven is de Apartheid nog voelbaar en is er nog steeds veel segregatie. Het is een bezoek dat bij iedereen veel indruk heeft gemaakt.
De reis wordt vervolgd naar Stonehaven waar afspraken worden gemaakt over de workshops die we geven in de verschillende townships.
Zondag 24 februari
Er is een initiatief waar er bij kinderopvanglocaties breisels worden gemaakt en uiteindelijk wordt samengevoegd tot een grote Zuid-Afrikaanse vlag. Onze teamleden krijgen breipennen en wol mee naar huis en worden aan het breien gezet. Aan het eind van de week kan iedereen breien.
In het gemeentehuis staat een ontmoeting gepland met de burgemeester, die eveneens priester is. Dit is een tijdelijke benoeming tot aan de verkiezingen. Hij is gevraagd vanwege zijn aansluiting en contact met de mensen en het vertrouwen dat hij krijgt uit de gemeenschap. In het begin zijn het wat algemeenheden maar gaandeweg wordt hij erg enthousiast over ons project. De burgemeester heeft in de townships de focus op afvalverwerking, duurzaamheid, gezond drinkwater en groenvoorziening. Met als visie dat we kinderen, maar vooral ook de hele leefomgeving van de kinderen hierin meenemen. Kinderen leren door voorbeeld geeft hij aan.
Na dit bezoek rijden we naar Sharpville. Hier heeft in 1960 een bloedbad plaats gevonden toen de politie het vuur opende op zwarte demonstranten die demonstreerde tegen de pasjeswetgeving•. Helaas is op zondag het terrein van het herdenkingsmonument gesloten.
• De Pasjeswetten was een stelsel van wetgeving in Zuid-Afrika dat tot doel had de segregatie van de verschillende bevolkingsgroepen in Zuid-Afrika te faciliteren. De wetten bedoeld om de bewegingsvrijheid van het niet-blanke deel der bevolking te beperken.
Maandag 25 februari
We krijgen een rondleiding op de ‘Chief Mambata Primary School’ waar we de adjunct-directeur ontmoeten en we enkele klassen mogen bezoeken. Het is opvallend hoeveel kinderen er in de klas zitten en hoe stil de kinderen zijn. We eindigen met een samenkomst waar de adjunct aangeeft dat ze met twee grote problemen kampen. Ruimtegebrek om alle kinderen te kunnen plaatsen terwijl ze wel een plaatsingsplicht hebben. En ook de watervoorziening werkt vaak niet waardoor er geen gebruik gemaakt kan worden van de toiletten.
Aansluitend bezoeken we een aantal daycare centres waar we vrolijk onthaald worden door kinderen, teachers en principals. Er zijn wel grote verschillen in gebouwen, hygiëne en materialen tussen de verschillende day care centres.
Ton Leeggangers gaat naar Nederland maar de andere teamleden blijven voor zes weken in Zuid-Afrika om te werken op de day care centres. Deze avond is er daarom een 'afscheidsdiner' met alle partners van Siyanqoba. Het is erg gezellig en Ton sluit af met een speech waarin hij onze gezamenlijke plannen bespreekt en iedereen bedankt voor de warme ontvangst.
Dinsdag 26 februari
In de ochtend brengen we een bezoek aan één van onze samenwerkingspartners; North West University. Twee studenten leiden ons rond over het universiteitsterrein. Aansluitend hebben we een gesprek met Elsa Fourie die op dit moment onderzoek combineert met werk als lecturer in de klassen. Ze weet veel van het project en heeft ook zitting in het bestuur van Siyancoba.
Donderdag 28 februari
Op donderdag hebben we een bezoek gebracht aan een day care centre in Evaton-West dat in aanbouw is. Het is volledig en kleurrijk ingericht voor vier groepen met een aantal kantoren voor hulpverleners en zorgmedewerkers. De oplevering staat gepland in de tweede helft van 2019. Er lopen nog gesprekken wie in dit gebouw het day care centre gaat bemannen. Er zijn eisen van de gemeente waar op dit moment de meeste teachers/principals van Siyanqoba niet aan voldoen.
Onze team leden zijn nog 6 weken werkzaam in de verschillende day care centres.