Onze aanpak
“De eerste week viel me vooral op dat er veel renactiviteiten op het programma staan bij de Sportsday. Als je de vaardigheid hardlopen kiest, kun je in dezelfde richting rennen, van richting wisselen of achteruitlopen. Al deze oefeningen zullen een kind helpen bij zijn ontwikkeling. Echter, is het wel altijd dezelfde motoriek die de aandacht krijgt”, zegt Janneke.
Met het project Evaton West wil de Foundation de teachers en principals ervan doordringen wat bewegen en spel betekent voor de ontwikkeling van een kind. Ze kozen ervoor dit over te brengen met een activiteit. De vaardigheden die ze hebben gekozen voor de activiteit zijn balans, teamwork en tactiek. Op 13 maart staat de door de Wij zijn JONG Foundation gesponsorde Sportsday gepland. “Dit was onze kans om een activiteit toe te voegen aan de renactiviteiten: zaklopen, estafetterace, ballen van a naar b brengen en sprinten”, geeft Janneke aan.
Ze vertelt enthousiast: “Onze activiteit gaat als volgt; de kinderen houden de rand van een doek met twee handen vast. De ballen liggen in het midden van het doek. Het idee is dat ze gaan ontdekken wat er gebeurt als je het doek gaat bewegen door je handen omhoog en/of omlaag te doen. Tijdens deze activiteit moet het kind leren hoeveel kracht hij gebruikt om de ballen te verplaatsen, omdat de ballen allemaal een ander gewicht hebben. Ook moeten de kinderen samenwerken om het laken te laten bewegen”. Door uit te leggen wat een kind leert tijdens het bewegen, hopen de leden van de projectgroep Evaton-West het belang van bewegen op de groep over te brengen.
De Sportsday
Op een Sportsday komen de Day Care Centres bij elkaar om voor al hun kinderen van 4 tot 6 jaar sportactiviteiten aan te bieden. “Nu konden we echt aan de slag met onze voor de teachers en kinderen in Evaton-West gloednieuwe activiteit”, laat Janneke weten.
Er zijn overigens verschillende differentiaties op deze activiteit te bedenken. De eerste om de kinderen op een dik touw of een dikke tak te laten staan. Hierdoor wordt de balans verstoord en speelt er een nieuw element mee, waardoor het spel lastiger wordt. Daarnaast kan je er ook een competitie-element aan koppelen. Dit zou je kunnen doen door de ballen verschillende kleuren te geven en elk team een eigen kleur. De kinderen van elke team staan om en om aan het doek en proberen de ballen van de tegenstander van het doek af te krijgen.
“Tijdens mijn eerdere presentatie aan de principals hadden we nog niet alle materialen. Toen hebben we een hoeslaken en flessendoppen gebruikt. Hopelijk hebben we ze op deze manier geïnspireerd dat je ook met kosteloos materiaal de activiteit uit kunt voeren”, oppert Janneke.